Tilburg

Inrichtingsplan Zorgtuin Zonnehof

Projectinformatie

Opdrachtgever:

Locatie:

Oppervlakte:

TBV Wonen – Van Helvoirt Groenprojecten

Professor Gimbrèrelaan 24, Tilburg

c.a.  800 m²

Inleiding

Een binnentuin van het Zonnehof te Tilburg, zomers te warm en te weinig schaduw, ‘s winters te koud en weinig te beleven. Veel goede redenen om de binnentuin te vergroenen en aantrekkelijke beplanting toe te passen voor zowel mens als dier. Tijdens een participatiemoment zijn veel relevante en interessante punten naar voren gekomen. De meeste punten zijn goed te combineren, denk hierbij aan extra/nieuw groen en afwatering, nieuwe beplanting en aantrekkelijkheid in de winter, een rondwandeling door het groen en gecombineerd met nieuwe zitplekken.

Bij Re Landscape zijn alle punten die benoemd zijn tijdens het participatieproces verwerkt tot een volmaakt ontwerp met een hoge biodiversiteit en diverse sferen die men kan beleven. Met oog op de doelgroep is er gekozen voor een fraaie rondgang met een goede halfverharding die goed begaanbaar is voor bezoekers die moeilijk te been zijn.

Plankaart

Binnen het ontwerp zijn er verschillende punten getackeld.
Zo is er circa 500m² verharding verwijderd voor het aanplanten van een nieuwe vaste plantenborder.
Daarnaast is er een rondgang gecreëerd voor de bewoners van het zorgcomplex. Hierbij is er goed gekeken naar een stevige halfverharding, zodat ook de bezoekers die moeilijk te been zijn, de rondgang kunnen lopen.

Beplantingsplan

De ruim 500 m² verharding heeft plaatsgemaakt voor een prachtige border met rondgang en diverse vaste planten, heesters en bomen.
Door gebruik te maken van een hoge diversiteit aan planten, draagt dit bij aan een hogere biodiversiteit binnen het plangebied. Dit zorgt niet alleen voor meer biodiversiteit, maar ook sfeer. Denk aan fluitende vogels, geurende planten, vlinders, een kleurrijke border in de zon, zoemende bijen en nog veel meer.

Projectfoto’s